Πτυχες της Κοινωνικης και Αλληλεγγυας Οικονομιας στην εποχη των Capital Controls.

 

#1821theplatform  #Europeana4education  #Goteo  #crowdfunding

Η ομάδα Personal Cinema & Collaborators, σε συνεργασία με την Europeana Foundation και το goteo.org, ανακοίνωσαν πρόσφατα την έναρξη μιας εκστρατείας χρηματοδότησης πλήθους στην πλατφόρμα crowdfunding του goteo.org, στο πλαίσιο του προγράμματος #Europeana4Education.

Μετά από διεθνή ανοικτή πρόσκληση της Europeana για υποβολή προτάσεων σχετικών με καινοτόμα εγχειρήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, το πρότζεκτ μας 1821 Greek Revolution History Platform, ήταν μία από τις τρεις προτάσεις που επιλέχθηκαν, ανάμεσα σε 19 από όλη την Ευρώπη. Στην εκστρατεία χρηματοδότησης πλήθους, που διεξάγεται από 26 Απριλίου έως 25 Ιουνίου 2017, η Europeana συμβάλλει διπλασιάζοντας τη συνεισφορά κάθε χρηματοδότη έως το ποσό των 100€ (μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό που διαθέτει για την οικονομική υποστήριξη των επιλεγμένων πρότζεκτ).

Κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα καινοτόμο εργαλείο προσέγγισης της ευρωπαϊκής ιστορικής κληρονομιάς, μέσω της επανάχρησης του περιεχομένου της Europeana που αφορά την προεπαναστατική και μεταεπαναστατική περίοδο του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η διαδικτυακή πλατφόρμα θα λειτουργεί ως καινοτόμο διαδραστικό εργαλείο για την προσέγγιση του γνωστικού πεδίου της ιστορίας.

Η χρηματοδότηση πλήθους (crowdfunding) είναι μια πρακτική χρηματοδότησης ενός πρότζεκτ ή μιας επιχείρησης μέσω οικονομικής συνεισφοράς από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που στις μέρες μας πραγματοποιείται μέσω διαμεσολαβημένων εγγραφών σε πλατφόρμες στοδιαδίκτυο, αν και η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω εγγραφών σε λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καλεσμάτων σε συμβάντα ενίσχυσης και άλλες μεθόδους. Το crowdfunding όπως και το Peer to Peer (P2P) funding, είναι μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης, που αναδύθηκαν εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι εναλλακτικές αυτές μέθοδοι προσφέρουν συχνά χρηματοδοτήσεις σ’ εκείνο τον τόπο και σ’ αυτούς που την χρειάζονται, με άλλα λόγια εκεί όπου διαφορετικά δεν θα μπορούσε να βρεθούν πόροι από τις δεδομένες παραδοσιακές πηγές. Επιπλέον, οι τρόποι συνεισφοράς περιλαμβάνουν και συμμετοχή σε υπηρεσίες όπως μεταφράσεις, συμβολή σε συμπαραγωγές, διανομή και διαμοιρασμό της ιδέας και της καμπάνιας, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας και του «ανοίκειν».

Εργαλεία, όπως το goteo, κινητοποιούν οικονομικούς πόρους και ανθρώπινες συνεργασίες, συμβάλλουν στην οικοδόμηση κοινότητας, διανέμουν και δημιουργούν εγρήγορση και δέσμευση για κοινωνικοπολιτικά αιτήματα. Επιτρέπουν συνεργασίες μεγάλης κλίμακας μεταξύ ομοτίμων, δημιουργούν συνδέσεις και υποστήριξη μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και πολιτών και προωθούν την ανοιχτότητα της πληροφορίας και της γνώσης για να επιτρέψουν την ανάδυση λογικών διαφάνειας και συνεργασίας αντί για αδιαφάνεια και ανταγωνισμό.

Με έκπληξη λοιπόν διαπιστώνουμε πως για τους κατοίκους της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είναι κάτοχοι χρεωστικών ή/και πιστωτικών καρτών δεν επιτρέπεται η συνεισφορά στην καμπάνια. Δεδομένου ότι οι καμπάνιες χρηματοδότησης πλήθους, συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία που εξαιρείται από τη μερική άρση των capital controls και συγκαταλέγεται στην αποκλεισμένη κατηγορία “φιλανθρωπικοί σκοποί”, μαζί με τις αγορές κοσμημάτων, τα online MMO (βιντεοπαιχνίδια), τα στοιχήματα σε ιστότοπους του εξωτερικού κ.λπ. Την ίδια στιγμή, επιτρέπεται η συνεισφορά στην καμπάνια στο goteo.org μέσω Paypal, με την προϋπόθεση ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη εταιρεία και πληρωμής του αντίστοιχου κομίστρου. Κάτι που επιπλέον καθιστά δυσχερή την χρηματοδότηση από οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει, αλλά δεν επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό στο Paypal.

Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα καταστρατήγησης του δικαιώματος ελεύθερης συμμετοχής των ελλήνων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, οι οποίες μάλιστα δεν αποσκοπούν στο κέρδος, αλλά διέπονται από τη λογική των Creative Commons και των ανοιχτών αδειών.

Σε μια συγκυρία όπου στην Ελλάδα αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και των καινοτόμων εγχειρημάτων στον χώρο της ψηφιακής παραγωγής, η διαιώνιση αυτών των περιοριστικών μέτρων στη χρηματοδότηση πλήθους που επιβάλλουν τα capital controls δεν δυσχεραίνει μόνο την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης καμπάνιας αλλά λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική παρουσία κάθε ελληνικού καινοτόμου εγχειρήματος στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σε μια πιθανή προέκταση του προσδορισμού της χρηματοδότησης από το πλήθος για το πλήθος, όπως υπαγορεύει η λογική των capital controls, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως η φιλανθρωπία είναι μια αδιαφανής πράξη. Είναι όμως η χρηματοδότηση από το πλήθος φιλανθρωπία;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ 1821 Greek Revolution History Platform, για την υποστήριξη και διάδοση της καμπάνιας μας, επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Goteo: http://goteo.cc/1821 Eπικοινωνία και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

email: 1821theplatform[@]gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/1821-the-platform-1049390971871537/

twitter: @1821theplatform

website: http://personalcinema.org/

Υγ:

Χρηματικές συνεισφορές από Ελλάδα μπορούν (για την ώρα) να πραγματοποηθούν μόνο μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Paypal, εξαιτίας της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Προσπαθούμε (μαζί με τη διαχειριστική ομάδα της πλατφόρμας του goteo.org) να βρούμε κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλάγια την ώραη μόνη επιλογή για χρηματική υποστήριξη του πρότζεκτ από Ελλάδα παραμένει η υπηρεσία Paypal. Ωστόσο, οι μη χρηματικοί τρόποι υποστήριξης, όπως η διανομή της πληροφορίας για την καμπάνια, παραμένουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους. Σας καλούμε, λοιπόν, να συνεχίσετε την υποστήριξή σας με όλους αυτούς τους δυνατούς τρόπους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *