1821 Greek Revolution History Platform Διαδικτυακη πλατφορμα, ενα καινοτομο διαδραστικο εργαλειο για την εκπαιδευτικη κοινοτητα

Το Personal Cinema & Συνεργάτες, σε συνεργασία με την Europeana Foundation και το Goteo Foundation, ανακοινώνουν την έναρξη μιας εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης στην πλατφόρμα crowdfunding του Goteo.org, στο πλαίσιο του προγράμματος #Europeana4Education.

Μετά από διεθνή ανοικτή πρόσκληση της Europeana Foundation για υποβολή προτάσεων σχετικών με καινοτόμα εγχειρημάτων στον τομέα της εκπαίδευσης, το 1821 Greek Revolution History Platform” του Personal Cinema & Συνεργάτες, μιας ελληνικής κολεκτίβας που δραστηριοποιείται στο πεδίο των media arts, είναι μία από τις τρεις προτάσεις που επιλέχθηκαν τελικά, ανάμεσα σε 19 προτάσεις από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος #Europeana4Education. Στην εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης, που θα διεξαχθεί κατά το διάστημα από 26 Απριλίου έως 25 Ιουνίου 2017, για κάθε ευρώ που δωρίζεται μέσω crowdfunding, η Europeana συμβάλλει με το ποσό του 1 €, με ανώτατο όριο τα 100 € για κάθε δωρεά.

Κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα καινοτόμο εργαλείο προσέγγισης της ευρωπαϊκής ιστορικής κληρονομιάς, Μέσω της επανάχρησης του περιεχομένου της Europeana που αφορά την προεπαναστατική και μεταεπαναστατική περίοδο του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η διαδικτυακή πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ενεργό και παιγνιώδες συμμετοχικό μέσο για την προσέγγιση του γνωστικού πεδίου της ιστορίας.

Επιπλέον, το έργο αυτό θα είναι χρήσιμο για ερευνητικούς σκοπούς, σε πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα που σχετίζονται με τη διδασκαλία της ιστορίας. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να δημιουργούν τα δικά τους εκπαιδευτικά σενάρια και να δοκιμάζουν τη μεθοδολογία τους. Ο μαθητές/σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν το περιεχόμενο των 2D αναπαραστάσεων και των 3D προσομοιώσεων με άλλες πηγές και να εξοικειώνονται με τη δόμηση των ιστορικών αφηγήσεων. Η πλατφόρμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή για διαμοιρασμό εκπαιδευτικών μαθημάτων σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και την απήχησή της στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσω άδειας Creative Commons (CC). Οι άδειες «Creative Commons» αποτελούν το δημοφιλέστερο τύπο αδειών, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου ο δημιουργός, μη επιθυμώντας να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής χρήσης του έργου του, παραχωρεί στο κοινό το δικαίωμα διαμοιρασμού, χρήσης και περαιτέρω επεξεργασίας του.

Η Europeana είναι η ψηφιακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτισμική κληρονομιά, από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή. Παρέχοντας ελεύθερη και εύχρηστη πρόσβαση στις Συλλογές της, που περιλαμβάνουν 54 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα από περίπου 3.000 ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία και οπτικοακουστικές συλλογές, ενισχύει τη γνώση ως κοινό αγαθό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ 1821 Greek Revolution History Platform, για την υποστήριξη και διάδοση της καμπάνιας μας, επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Goteo: http://goteo.cc/1821.  Eπικοινωνία και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης email: 1821theplatform@gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/1821-the-platform-1049390971871537/

twitter: #1821theplatform

website: http://personalcinema.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *