Για την καμπανια χρηματοδοτησης πληθους

1821 the platform.

Λίγα λόγια για την καμπάνια χρηματοδότησης πλήθους, σε ποιούς απευθύνεται και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε:

Λίγα λόγια εισαγωγικά:

Η χρηματοδότηση πλήθους (crowd funding) -όπως λέει η Wikipedia- είναι μια πρακτική χρηματοδότησης ενός πρότζεκτ ή μιας επιχείρησης μέσω οικονομικής συνεισφοράς από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που στις μέρες μας πραγματοποιείται μέσω διαμεσολαβημένων εγγραφών σε πλατφόρμες στο διαδίκτυο, αν και η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω εγγραφών σε λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καλεσμάτων σε συμβάντα ενίσχυσης (τα γνωστά «κουτιά ενίσχυσης») και άλλες μεθόδους. Το crowd funding όπως και το Peer to Peer (P2P) funding (που διαφέρει ωστόσο), είναι μια μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης, που αναδύθηκε εκτός του παραδοσιακού χρηματοδοτικού συστήματος (όπως οι τράπεζες και οι κεφαλαιαγορές, για παράδειγμα).

Το χρηματοδοτικό μοντέλο συμπεριλαμβάνει τρεις παράγοντες: τους εκκινητές του πρότζεκτ που προτείνουν την ιδέα και/ή το πρότζεκτ προς χρηματοδότηση, τα άτομα, τις ομάδες και τις κοινότητες που την υποστηρίζουν, και ένα οργανισμό διαμεσολάβησης (την πλατφόρμα) που συνενώνει τα δυο μέρη για να λανσαριστεί η ιδέα. Αυτοί οι νέοι τρόποι εξεύρεσης χρηματοδότησης, θεωρούνται- κυρίως από τους θεσμικούς χρηματοδότες-ως «αποδιοργανωτικοί» με την έννοια της διάσπασης (για καλό σκοπό) της αγοράς των χρηματοδοτήσεων. Γιατί προσφέρουν συχνά χρηματοδοτήσεις σ΄ εκείνο τον τόπο και σ΄αυτούς που την χρειάζονται, με άλλα λόγια εκεί που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να βρεθεί χρηματοδότηση από τις δεδομένες παραδοσιακές πηγές. Επιπλέον, οι τρόποι συνεισφοράς περιλαμβάνουν και συμμετοχή σε υπηρεσίες όπως μεταφράσεις, συμβολή σε συμπαραγωγές, διανομή και μοίρασμα της ιδέας και της καμπάνιας γύρω της, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας και του «ανοίκειν».

Το goteo.org είναι μια κοινότητα με νομικό πρόσωπο ΜΚΟ που εδρεύει στην Βαρκελώνη και αποσκοπεί στη διαμεσολάβηση και εξεύρεση πόρων μέσω χρηματοδότησης πλήθους αλλά και θεσμικών φορέων -όπως πχ το European Cultural Foundation- για πρότζεκτ που σχετίζονται με τα Κοινά Αγαθά (σε υλική ή ψηφιακή μορφή). Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο σαν «ένα πιο ηθικό και συνεργατικό διαδίκτυο, όπου οι πολίτες παίρνοντας ένα πιο δραστήριο ρόλο εξελλίσουν και προχωρούν τις κοινότητες τους με οικονομικούς, περιβαλοντολογικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς όρους, μέσω διαδικασιών συνεργασίας. Μια κοινωνία που η αξία προστατεύεται και η αναγνώριση των Κοινών Αγαθών, εγγυητών των στοιχειωδών δικαιωμάτων επεκτείνεται. Τα εργαλεία μας, όπως το goteo, κινητοποιούν οικονομικούς πόρους και ανθρώπινες συνεργασίες, συμβάλλουν στην οικοδόμηση κοινότητας, διανέμουν και δημιουργούν εγρήγορση και δέσμευση για κοινωνικοπολιτικά αιτήματα.

Επιτρέπουν συνεργασίες μεγάλης κλίμακας μεταξύ ίσων, δημιουργούν συνδέσεις και υποστήριξη μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και πολιτών και προωθούν την ανοιχτότητα της πληροφορίας και της γνώσης για να επιτρέψουν την ανάδυση λογικών διαφάνειας και συνεργασίας αντί για αδιαφάνεια και ανταγωνισμό.»

Στη συγκεκριμένη καμπάνια, το Goteo συνεργάζεται με τη Europeana, προσφέροντας σε τρία επιλεγμένα προτζεκτ επιπλέον στήριξη με τη διαδικασία του matchfunding. Δηλαδή όχι με την απευθείας χρηματοδότησή τους, αλλά ουσιαστικά με την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των μεμονωμένων χρηματοδοτών και υποστηρικτών του εγχειρήματος. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: αφενός μέσω της διαδικασίας ανοιχτού καλέσματος ενδιαφέροντος και της επιλογής των τριών από τις 19 προτάσεις που υποβλήθηκαν, αφετέρου διπλασιάζοντας τη συνεισφορά κάθε χρηματοδότη ως το ποσό των 100€ (μέχρι συμπλήρωσης του ποσού που διαθέτει για την οικονομική υποστήριξη των τριών προτζεκτ).

Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει, οτι όπως στις συνήθεις crowdfunding καμπάνιες, η απεύθυνση των δημιουργών παραμένει πάντα προς το πλήθος και τα άτομα ή φορείς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας ή προτζεκτ, αλλά η απεύθυνση αυτή γίνεται από κοινού με τον οργανισμό της Europeana.

Και λίγα λόγια πρακτικά για τη συμμετοχή και στήριξη της καμπάνιας:

Η καμπάνια χρηματοδότησης πραγματοποιείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαρκεί 40 ημέρες (26 Απρίλη – 5 Ιούνη) και στο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο να καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο μίνιμουμ του ποσού που διασφαλίζει την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου. Τότε μόνο ενεργοποιείται η δυνατότητα χρηματοδότησης του προτζεκτ, τόσο από τους υποστηρικτές, όσο και από τη Europeana, αλλά και η έναρξη του δεύτερης φάσης της καμπάνιας (6-25 Ιούνη) η οποία στοχεύει σην εξασφάλιση των επιπλέον εκείνων πόρων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω βελτίωση και διάδοση του παραγόμενου έργου. Όλες αυτές οι ανάγκες (μίνιμουμ και όπτιμουμ) περιγράφονται αναλυτικά στη λίστα αναγκών που βρίσκεται στη σελίδα της καμπάνιας.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην καμπάνια;

α) Οικονομικά: Με μια απλή εγγραφή στην πλατφόρμα του Goteo (χρειάζεστε μόνο ένα email), μπαίνετε στη σελίδα της καμπάνιας κι επιλέγετε «θέλω να συγχρηματοδοτήσω αυτό το προτζεκτ» (CO-FINANCE THIS PROJECT). Στη συνέχεια επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής (μέσω τράπεζας ή paypal) και το ποσό συνεισφοράς σας. Θυμηθείτε: κάθε συνεισφορά (μικρή ή μεγάλη) είναι σημαντική, κι επιπλέον διπλασιάζεται από τη Europeana (εως 100€ στην πρώτη συνεισφορά σας).

β) Με τη συνεργασία σας: Και πάλι χρειάζεται να εγγραφείτε στο Goteo. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε να γίνετε συνεργάτης του προτζεκτ επιλέγοντας COLLABORATE ανταποκρινόμενος σε μια από τις δύο ανάγκες που περιγράφονται στο CROWDCOURCING (Μετάφραση ή Οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων/εργαστηρίων)

γ) Διαδίδοντας την καμπάνια σε άτομα, ομάδες, φορείς που πιστεύετε θα ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν ή και να στηρίξουν την υλοποίηση της πρότασής μας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποια περαιτέρω διευκρίνηση, ή για να μας πείτε τη γνώμη σας.

Email: 1821theplatform[@]gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/1821-the-platform-1049390971871537/

twitter: #1821theplatform

website: http://personalcinema.org/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *